Nejlepší pláže na Sardinii aneb z kola rovnou do vody

22. 02. 2019

Evropský Karibik, klenot Středomoří, Smaragdové pobřeží... Našlo by se ještě plno trefných pojmenování pobřeží Sardinie mezi Olbií a Palau. Fantazie se rozjíždí na plné obrátky - neodolatelně tyrkysové až temně modré moře, bělostný písek a kouzelně zaoblené tvary skalisek.

A protože vy nebudete z plážových povalečů, přidáme parádní cyklo-etapy, silničky kopírující pobřeží, sem tam kousek cyklostezky a šotolinové odbočky k zapomenutým plážím. A protože my nejsme Čedok, poradíme vám, kde všechny tyhle nádherné představy zhmotníte.

Liscia Ruia

02 Liscia Ruja

Podél celé zátoky jižně od Capriccioli je průjezdná šotolinová cesta sjízdná i pro silničáře, z které vedou odbočky k moři. Jedna pláž hezčí než druhá - předhánějí se v jemnosti bílého písku a šumění poklidných vlnek. Nádherné místo i pro dlouhou procházku bosky pískem. Kdo nemusí vodu na vlastní kůži, pokochá se výhledem ze silničky nad zátokou, kde v sedle dva stařečkové v poklidném tempu dělají super sendviče.

03 Liscia Ruja

Cala del Faro

06a Cala del Faro

Severně od Porto Cerva, což je samo o sobě malebné městečko s  přístavem plným honosných jachet, vybíhá do moře mys Capo Ferro s majákem. Ještě před sjezdem do přístavu odbočíte dle značení vlevo, dáte se kolem krásné vyhlídky na terasovité hotelové bazény s mořem v pozadí. Kousek dál míjíte maják - až k němu se nedá neb jde o vojenské pásmo. Na konci silničky se směrem k moři rozprostírá apartmánový komplex s úzkou kamenitou pláží, která vůbec není k zahození. Ale doporučujeme prokličkovat mezi domky na sousední širokou pláž. Nádhernou zátoku s úzkým pruhem písku lemuje široká travnatá oáza. Ke vší dokonalosti je tu i sprcha!

06 Cala del Faro

Spiaggia dell‘Alberello

08 Spiaggia dellAlberello

Maddaleniny ostrovy jsou rájem samy o sobě. La Maddalena je nejobydlenější ostrov, kde leží hlavní přístav s hezkým centrem a množstvím hospůdek. Severní pobřeží je vyhlášené svou krásou, ale taky nejnavštěvovanější, proto radši ujíždíme na opuštěnou Capreru. Ještě před spojovací hrází ale stojí za to obočit na ostrůvek Giardinelli - šotolina vás zavede na placatý výběžek s nádhernými zátokami a plážemi mimo dosah turistů. Takovou azurovou jste ještě neviděli!!!

09 Spiaggia dellAlberello

Spiaggia I due Mari

14 Spiaggia I due Mari

Jestli jste se příliš nezasekli na pláži Alberello nebo si ji chytře nechali až na cestu zpět, máte šanci dojet až na jih ostrova Caprera - jižní část je trochu obydlená a hlavně koupatelná. Podél silničky jsou stánky s občerstvením, odkud po šotolině lesem dojedete až k úžině Due Mari. V úžině je krásná stejnojmenná pláž na severu s kioskem a vícero malých pláží na jihu. Po šotolině je možný dojezd až na samotný mys Punta Rossa, kde najdeme pozůstatky pevnosti s výhledem na Baia Sardinia.

16 Spiaggia I due Mari

Capo Testa

19 Capo Testa

Santa Tereza je docela hezký město a hlavně přístav, odkud se dostanete do Bonifacia na Korsice. To je ale jiná kapitola. My zůstaneme na Sardinii, kde stojí za zajížďku Capo Testa - nádherný výběžek s majákem a roztodivnými oblými skalisky. Rena di Ponente či Zia Culumba je ještě celkem běžná písečná, dlouhá pláž na úžině oddělující Capo Testa od Sardinie. Kdo se ale vydá k majáku a ještě kousek dál, může vybírat hned z několika divokých zátočin lemovaných už zmíněnými skalisky nejrůznějších tvarů.

23 Capo Testa

Sardinie je skutečně nádherná a ne nadarmo se jí říká i „ostrov barev“. Užijte si ji se vším, co nabízí – objevujte její krásy při etapách a odpočiňte si na jejích skvostných plážích. Je jich tu požehnaně!

 

zpět na seznam článků