Suvenýry z Holandska to nejsou jenom dřeváky nebo bochník goudy

28. 01. 2019

Holandsko, vyrýsované vodními kanály do travnatých geometrických tvarů posetých stády pasoucího se dobytka, je v mnohém podobné našim končinám. Stejně jako u nás tam najdete větrné mlýny, rozkvetlé louky a spoustu lahodného jídla a pití. Existují však věci, které seženete jenom v Holandsku. A rozhodně tím nemyslíme volně prodejné produkty z konopí. Jaké suvenýry si z Holandska dovézt a kde je sehnat? Máme pro vás několik tipů.

 

Holandské sýry si zamilujete

Nemůžeme začít jinak, než sýrovými specialitami, které jsou pro Holandsko typické. Archeologické výzkumy dokazují, že na území Nizozemska se sýry vyrábí již více než 3 500 let. Není se proto čemu divit, že každý Holanďan spořádá ročně na 16,5 kilogramu sýra. A ne jen tak ledajakého.

 

Už v roce 1913 byly stanoveny přesné standardy, které říkaly, kolik procent tuku má v sýru být. Asi nikoho nepřekvapí, že o pár let později vznikl také Úřad nizozemských mléčných výrobků, který měl za úkol propagaci nizozemských sýrů.

 

A jaké lahůdky si odtud odvézt? Vaší pozornosti by rozhodně neměl uniknout sýr zvaný Gouda, který je pojmenovaný po stejnojmenném městě. Goudu můžete koupit buďto naporcovanou anebo vcelku. Kdo by se ale tahal s bochníkem sýra, který v průměru váží okolo 13,5 kilogramů?

 

Neméně oblíbený sýr je také Edam, který nemá ale nic společného s naším „eidamem třicítkou“. Tradiční holandský Edam je polotvrdý sýr bledě žluté barvy, který je obalen v plášti z červeného parafínu. Kromě Goudy a Edamu si ale z Holandska můžete dovézt sýry ovčí, buvolí nebo kozí. Liší se také množství tuku nebo příchuť. Dáte přednost klasice anebo vyzkoušíte bylinkové, lanýžové či levandulové speciality?

 

Sladkosti a pravé holandské kakao

 

Návštěva Holandska se nesmí obejít bez ochutnávky zdejších specialit a sladkostí. Vyzkoušejte třeba tradiční Stroopwaffels – nizozemské koláčky, které se skládají ze dvou placatých kulatých oplatek z vaflového těsta spojených sladkým sirupem. Oplatky mají mřížkový vzorek a prodávají se o nejrůznějším průměru od 5 do 25 centimetrů.

 

Pokud si někde budete pochutnávat na teplém holandském kakau, které mimochodem nemá nic společného s tím, které se objevuje v našich hrníčcích, nevynechejte příležitost ochutnat a následně dovézt domů koláče Gevulde koek. Gevulde koek se vyrábí z máslového těsta a má sladkou, obvykle mandlovou, náplň. Koláč má kulatý tvar a bývá ozdoben několika mandličkami.

Nizozemská kuchyně - Gevulde Koek

 

A když už jsme zmínili kakao, byl by hřích si jednu plechovou krabici s ním nepřivézt domů. V obchodech se suvenýry, ale i obyčejných supermarketech nejčastěji narazíte na plechové krabice s obrázkem dívky v typickém holandském kroji.

 

Patříte mezi milovníky jogurtů a sladkých jogurtových nápojů? Pak vyzkoušejte sladkost zvanou Vla. Tenhle mléčný výrobek vás překvapí příjemnou chutí pudingu. Svou tekutější konzistencí ale spíše připomíná jogurt. Vyrábí se v nejrůznějších příchutích, jako jsou vanilková, čokoládová, karamelová, banánová a spousta dalších. Vla můžete koupit v litrových nebo půllitrových krabicích.

 

Drobné maličkosti jako připomínka

 

Holandsko je zemí větrných mlýnů, o tom není pochyb. Například v turisty oblíbené destinaci nedaleko Kinderdijku jich najdete rovnou devatenáct. Kromě větrných mlýnů se ale tady můžete kochat také mlýny vodními.

 

Zatímco větrné mlýny jsou rozeseté prakticky po celém Holandsku, ty vodní najdete ve východních a jižních provinciích Limburg, Twente, Oost-Brabant, Oost-Veluwe a Achterhoek. Asi nikoho tak nepřekvapí, že dalším oblíbeným holandským suvenýrem jsou dřevěné, kamenné či umělohmotné repliky mlýnů v různých velikostech.

 

Pro Holandsko jsou však typické nejen mlýny, ale také dřevěné botky – tradiční dřeváky. Ty klapou prakticky po celém Nizozemí. Lidé je nosili do práce i do kostela, lékaři je doporučovali jako součástí rehabilitace a málokterý turista odjíždí z Holandska bez nich.

 

Asi nikoho taky nepřekvapí, že nejstarší dochované dřeváky v Evropě z let 1230 a 1280 se našly v Nizozemsku, konkrétně tedy u Amsterdamu a Rotterdamu. Turisté pro ně nejčastěji míří do Zaanse Schans, kde je místní během desetiminutové exkurze zasvětí do jejich výroby. Dřeváky taky můžete koupit v různých velikostech. Do těch největších se dokonce vlezou dva dospělí lidé.

 

Rozvíjej se, poupátko

 

Holandsku je přezdíváno nejen země větrných mlýnů, ale také země tulipánů. Tulipány jsou dokonce symbolem Nizozemského království a jedním z nejznámějších vývozních artiklů této země. V letech 1634-37 dokonce zemi ovládla „tulipánománie“, kdy se cena cibulky rovnala ceně domu na grachtu (typickém nizozemském vodním kanálu) a několikanásobně převyšovala roční plat běžného řemeslníka.

Holandsko - typický suvenýr, tulipán

V Amsterodamu byla dokonce otevřena první tulipánová burza na světě. Jak tulipán postupně zdomácňoval, jeho cena klesala. Za druhé světové války, v době takzvané „hladové zimy“, vyhladovělí obyvatelé Amsterdamu cibulky tulipánů dokonce jedli.

 

Dnes se jimi sice živí, ale tak trochu jinak. Prodávají je nejen na burzách, kterých je po celém Holandsku nepočítaně, ale také v krámcích, květinových zahradách a na trzích. Pokud tak doma máte někoho, kdo vlastní zahrádku a miluje pestrobarevné variace tulipánů a jiných cibulovin, určitě mu pár kousků přivezte. Zkušenosti ale praví, že dárkově balené cibule ve vysoce dekorativních dřeváčcích nemusí být vždy „čerstvé“ a lepší je proto si cibulky vybrat zvlášť.

 

Co dalšího vám nesmí v kufru chybět?

 

Kromě tradičních dřeváků, voňavého sýra, replik vodních a větrných mlýnů a cibulovin se určitě poohlédněte také po typickém modrém (delfském) porcelánu. Jeho pravost ověříte dle signatury na výrobku. Nesmírně oblíbené jsou také keramické výrobky zobrazující typicky holandské měšťanské domy, nejrůznější druhy pohlednic, přívěšků a magnetek. Koupit si tady můžete také obrázky a fotografie s motivy města, ve kterém se zrovna nacházíte a panenky v nizozemských krojích.

Holandsko - typický suvenýr, delfský porcelán

Pro milovníky tradičních holandských specialit doporučujeme nejen zmíněné sýry a holandské kakao, ale také výtečné máslové bonbony ze Zeelandu, kávové bonbony Haagse Hopjes, hrubozrnnou zaanskou hořčici nebo oblíbené holandské pivo. V každé samoobsluze najdete zhruba 30 až 40 druhů piva a to nejen holandských, ale také belgických značek. Za zmínku jistě stojí i holandská čokoláda. Pokud toužíte po opravdové tradici a kvalitě, zaměřte se zejména na značku Verkade a Droste.

 

Pár praktických tipů

 

Holandsko je zemí, která vás v mnohých ohledech příjemně překvapí. Vydat se sem můžete po vlastní trase, letadlem anebo na lodi a poté jeho srdce procestovat na kole. Odnést si z něj můžete spoustu nezapomenutelných zážitků, vzpomínek a zejména suvenýrů. Ještě než na nákupy vyrazíte, mějte na paměti, že otevírací hodiny jsou v Nizozemsku méně turisticky přátelské než v jiných metropolích.

 

Většinou se tady končí kolem šesté a také v pondělky bývá v mnoha prodejnách zavřeno. Nejdelším nákupním dnem je zpravidla čtvrtek a pátek, kdy se v obchodních centrech prakticky nepohnete. Také nonstop otevřené prodejny tady budete hledat vcelku marně. Holandské zákony totiž noční provozy nepovolují.

 

Zamyšlení na závěr

 

Ať už jste lovci jakýchkoliv suvenýrů, těmi nejnej jsou ty, které vám už nikdo nevezme – nádherné vzpomínky na putování touto placatou zemí a to nejlépe lodí a na kole, chuť nakládaných i uzených ryb, ať už to jsou herinky, makrely či úhoř, pohodu večerního posezení u pivka či vínka na náměstí či palubě lodi, občasné bloudění ve spleti cyklostezek a vodních kanálů, obdiv kapitánovi při proplouvání uzoučkých grachtů...

 

Hlavně nezapomínejte - všude dobře, tak co doma!

Markéta a Láďa

 

zpět na seznam článků